Pages Menu
Warning: Illegal string offset 'rss' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 67

Warning: Illegal string offset 'facebook' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 68

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 72
Categories Menu

Posted by on júl 9, 2013 in Your business

Trending

A legnagyobb divatházaktól kezdve az induló, kisebb divatmárkákig mindenki tudja, hogy a trendek figyelése és beépítése a kollekcióikba ’crucial’ vagyis döntő pont eladhatóság szempontjából. Akár trendkövető a márkád, akár nem, valamifajta trendiségnek meg kell jelennie a termékek legalább egy részében, mivel a buyerek, magazinok szerkesztői és a vásárlók ezt nézik. A legújabb trendek, melyek alapján mindenki dolgozik, számunkra is elérhetőek az Internetről (!) épp időben, mert így még a nemzetközi szezonális kollekció bemutatás ritmusát is lazán felvehetjük. Eszméljünk rá erre, és vegyünk fel a versenyt!

Azért persze érdemes először végiggondolni, hogy a célközönségünk mennyire trendkövető, és annak fényében dönteni el, milyen mértékben kéne a trendeket visszatükrözni. Érdemes a konkurenciának ítélt márkákat is megvizsgálni, ők mennyire trendkövetőek. Alaposnak kell lenni ezen a területen, és el kell döntenünk, mi hova akarjuk helyezni a márkánkat: trenddiktáló high-end designerek mellé vagy az őket követők mellé. Ha félünk, hogy a vásárlóink nem mindannyian nyitottak azonnal az újdonságokra, kell nekik 1-2 szezon lefolyás, akkor egy köztes megoldásban érdemes gondolkodni. Például úgy, hogy a kollekció egy bizonyos hányadát a trendeknek szenteljük, szabadságot adva magunknak a kísérletezésre, másik része pedig megmarad a jól bevált design.

Ami rendkívül fontos, hogy a trendeket a márkánk szemszögéből értelmezzük, csak azt és csak úgy vegyük át, ami megfelel a márkánk stílusának: úgy építsük be az új színeket, anyagokat, méreteket, fazonokat, hogy a márkánk identitását ne változtassuk. Ne hagyjuk, hogy a trendek felülírják a márkánk markáns, megkülönböztető értékeit, tulajdonságait, úgy alkalmazzuk őket, hogy továbbra is egyértelműen felismerhetőek legyünk, tartsuk meg a brandünk védjegyeit. Magyarán, azt ragadjuk ki, ami hozzánk passzol. Hiszen a fast fashion üzletek ellen ez az egyik legfőbb kompetitív erőnk.

Nincs értelme tagadni, hogy ennek valójában mekkora jelentősége van, tény és való, hogy egy kollekció kulcsdarabjai, vagy vonzó témája, története kelti fel a divatszerkesztők, divatújságírók figyelmét, ez a döntő szempont, ami alapján aztán a magazinjukba vagy beraknak, vagy sem. Multibrand store-ok, áruházak és butikok buyerei szintén figyelik a trendeket és azokat a darabokat választják ki, melyek a legjobban nyerik el a vásárlóik tetszését. Ezek nélkül a felületek és csatornák nélkül pedig valljuk be, nehezebben megy az eladás és a márkaismertség növelése.

„In the cyclical world of fashion, it’s more important to be timely than first. It’s the better to play the game and show your uniqueness in it, than to rebel and not get anywhere!”

/Alice Roi divattervező/

A trendek figyelése viszont nem ott kezdődik, hogy megnézzük a fashion week-eken a divatházak legújabb kollekcióit, az azokról szóló trendelemzéseket és következő vagy az azutáni szezonban mi is megcsináljuk. Ezzel kicsivel korábban, az aktuális szezon előtt egy, másfél évvel foglalkozni kell, hiszen már ekkor el kell kezdeni tervezni a következő kollekciót (mivel annak létrehozása optimális esetben nem 2 munkanap + aktualitása előtti szezonban mutatjuk be a kollekciót pl. 2014/15 őszi télit 2014 februárjában).

Elsőre elképesztő információnak tűnhet, de a trendszínek már 4-5 évvel az adott szezon előtt megjelennek, később az anyagok 2-3 évvel, inspirációs képek pedig 2 évvel. Trendelőrejelző irodák foglalkoznak ezzel az ággal specifikusan, trendügynökeik a világban történő változások elemzésével határozzák meg, mi lesz „in” és mi „out”. Az általuk megjósolt trendekkel pedig először szakvásárokon, szakelőadásokon és trendkiadványokban lehet találkozni (hihetetlen drága pénzekért). Később viszont az Internetre is felkerülnek, amiket aztán még időben használhatunk úgy, hogy nem maradunk le a nemzetközi márkákhoz képest sem!

Ezek az előrejelzések a színeket leszámítva egyáltalán nem konkrét dolgok, inspirációs képeket kell elképzelni, melyek inkább egy hangulatot, érzetet közvetítenek. A nagy divatházaknál külön szakemberek végzik ezeknek a képeknek az átfordítását a tervezők számára. Ettől nem kell azért megijedni, egy tehetséges divattervező maga is tudja értelmezni.

Anno egy iskolai feladatként részletesen kielemeztem a Promostyl 2012-es tavasz nyári előrejelzéseit és végigböngésztem a szezonra bemutatott divatmárkák kollekcióit, hogy azok hogyan is valósultak meg. Ebből most összeállítottam Nektek pár példát, hogy vizuálisan is lássátok, és érezzétek, hogyan lesz egy-egy érzetből konkrét kollekció.

genesis

GENESIS

 

 

ITINERANCE

itinerance 2 designer collections

OXYGEN

oxygen 1 designer collections

POLYCHROMY

Épüljenek itthon is olyan divatmárkák, amik könnyen felvehetik a versenyt akár a fast fashion üzletekkel, akár designer brandekkel!

GO GO GO!

 

 

Felhasznált források: Toby Meadows: How to Set-up and Run a Fashion Label, Mary Gehlhar: The Fashion Designer Survival Guide

Képek: Style.com, Patternscolorsdesign.wordpress.com

Post a Reply