Pages Menu
Warning: Illegal string offset 'rss' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 67

Warning: Illegal string offset 'facebook' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 68

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 72
Categories Menu

Posted by on júl 12, 2013 in Startup

Startup Branding

A startup branding sokak szemében önellentmondásnak tűnhet, hiszen a kezdő vállalkozás még nem rendelkezik branddel. Sőt, a legtöbb kezdő vállalkozás úgy indul el, hogy van egy termékötlete, és úgy gondolja, hogy mindenki az ő vevői körébe tartozik, akinek az a valami kellhet. Ez az ártatlaság és naivitás kora. És a tudatlanságé.

Egy szakembernek ez csak azt mutatja, hogy a cég nem ismeri a vevőit. Talán azért, mert még nincsenek vevői, akiket ismerhetne. Talán azért, mert még csak keresi a helyét a piacon, még nem akar elköteleződni azzal, hogy kiválaszt egy piaci szegmenst, mondván “én nekik szállítok”. Pedig valójában már akkor “kiválasztotta” őket, amikor meghatározta a terméke árát, kialakította a csomagolását, és valamilyen módon igyekezett megszólítani az első embert, akinek tudomására próbálta hozni a termék létezését.

A startup vállalkozásban a márkaépítés alapja az önismeret. Bár a “márkás termék” kifejezést a jól felépített brandek esetében szoktuk alkalmazni, bizonyos mértékig mindenkinek van saját márkája. Jeff Bezos, az Amazon alapítója ezt úgy fogalmazta: “énmárkánk egyenlő azzal, amit mások mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából”. A márka nem egyszerűen egy név, logo, szlogen vagy design; a márka az, amilyennek a világ látja a termékünket. Ez akkor is létezik, ha nem tudunk róla semmit vagy ha nem foglalkozunk vele. A márkaépítés ennek a képnek a tudatos kialakítása. Azt jelenti, tudjuk, mit képviselünk, kihez szólunk, őt mi érdekli; amit neki adunk, az milyen problémáját oldja meg, milyen igényét vagy vágyát elégíti ki; és mi az, ami miatt épp minket választ minden más lehetőséggel szemben.

A Lucia Divatalakdémia múlt szombati Fashion Business Workshopján Kiss Ludmilla és Kiss Miklós tartottak előadást. Figyelemfelkeltő volt, hogy mindketten – noha különböző szempontból – mennyire erőteljesen hangsúlyozták a kutatás jelentőségét. És itt jutottunk el az önellentmondás lényegéig. Egy kezdő vállalkozásnak még nagyon kevés visszajelzése van saját terméke piacáról. A legtöbb esetben nincs is elég kezdőtőkéjük egy minőségi piackutatás finanszírozására. Hogyan lehetnek képesek jól megalapozni a névválasztással, designnal, árazással, marketinggel, és eladással kapcsolatos döntéseiket? A jó “szimat”, a jó üzleti érzék sokat segít, de erről később még lesz szó. Amit a branding – többek közt a szakember által feltett jó kérdésekkel – ehhez már a kezdet kezdetén hozzá tud tenni, az a tudatosság. Tudatosan keresni a válaszokat a fentebb megfogalmazott kérdésekre, tudatosan alakítani a márka identitását és integritását.

A tudatos márkaépítés az induló vállalkozások számára nemcsak pillanatnyi előnyökkel jár. Lehetővé teszi, hogy a márka építéséről, fenntartásáról és megújításáról hosszú távon gondolkodjanak. A márkakiterjesztés és a co-branding olyan perspektívát ad az üzlet fejlesztéséhez, amely messze túlnő az indulás pillanatában belátható lehetőségeken.
MyBRANDtm
A márkaépítés: értékteremtés. Az igazán nagy márkák értéke jóval meghaladja a vállalkozásban jelen lévő eszközök értékét. (A klasszikus példa a Coca Cola, melynek márkaértéke majdnem másfélszerese az összes egyéb eszköznek, amely a cég mérlegében szerepel.)

Azt szokták mondani, a márka az, ami a termékedről és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokról emberek fejében és szívében él. Pénzben nem fejezhető hát ki pontosan, mégis meg szokták adni a pénzbeli becsült értékét – csak az összehasonlítás végett. Ez az érték magába foglalja többek közt a márka ismertségét, megbecsültségét, egyediségét, és azt is, hogy mennyire alkalmas a fogyasztó igényeinek kielégítésére. Amikor márkánk építésével foglalkozunk, mindezen értékek a megteremtésén fáradozunk.

Kiss Olga

Post a Reply