Pages Menu
Warning: Illegal string offset 'rss' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 67

Warning: Illegal string offset 'facebook' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 68

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 72
Categories Menu

Posted by on szept 17, 2013 in Others

A styling két arca (és a harmadik)

A stylist interpretálja, értelmezi a divatot. De mit kell azon értelmezni? A divat az, amit hordanak az emberek, ami “dívik”. Vagy mégsem?
Nem.

A stylistok munkája az utóbbi években került a figyelem előterébe. A legtöbben azt látják a munkájukból, amint divattervezőkkel, fotósokkal, sminkesekkel, fodrászokkal a hírességek és magánügyfelek megjelenésének kialakításában segédkeznek. A munkájuk azonban ennél jóval sokrétűbb.

A divatszakma képviselőinek igen széles körével működnek együtt munkájuk során. Részt vesznek hirdetések és marketingkampányok anyagának elkésztésében, divatesemények szervezésében. Kutatásokat végez, trendelemzések és saját divatérzéke alapján cikket ír – vagy nyilatkozik – stílusról, divatról, trendekről; de adhat tanácsot buyereknek, kereskedőknek vagy divattermék fejlesztőknek, designereknek is.

a Fashion Business Workshop egyik szünetében Fekete Adrienn hívta fel a figyelmünket arra, hogy ez a feldatkör két, élesen elkülöníthető részre oszlik.

A fashion stylist ( vagy fashion editor) kontextust ad a divatcikkhez, amit reklámoz. Az a feladata, hogy a képen vagy filmen a terméket a nézők számára inspiráló módon mutassa be. A legjobb stylistok mítoszteremtők,  “olyan történetet tudnak képben elmesélni, amely megnyitja a vevők pénztárcáját”. Ők a szakma zsenijei, akik mára Amerikában olyan ikonokká váltak, akiknek ismertsége és befolyása vetekszik a legnagyobb divatlap szerkesztőkével és divatfotósokéval.

lumbomirski_wie_gemalt_01

(kép forrása: www.paranaiv.no)

A személyi stylist (private stylist vagy personal stylist) ezzel szemben nem egy termékre vagy márkára, hanem az emberre fókuszál. Azzal foglalkozik, hogy személyre szabott stílustanácsot adjon, mellyel a legjobbat hozza ki ügyfeléből: a legjobb formáját, a legjobb színeit, az egyéni stílusát. Ha jól végzi a munkáját, akkor ügyfelére ránézve az emberek nem márkaneveket vagy árcédulákkal ellátott árucikkeket látnak (ruhát, cipőt, táskát, harisnyát, stb.), hanem egy olyan férfit vagy nőt, akinek az öltözködése összhangban van a személyiségével. Akinek van stílusa.

A styling első típusa alkotóerőt, kreativitást, fantáziát igényel, míg a másik inkább az ügyfélre való odafigyelést, a személyes igények felismerését, és az ezekhez illeszkedő ruhatár és stílus kialakításának képességét követeli meg. Az első művész, aki – mint egy festő – a teljes kulturális hagyomány mintáit kézben tartva alkot, míg a második számára egy szűk időszelet adott: ami éppen divatos, abból kell ügyfele számára ajánlania darabokat. Az első tehát inkább a divat teremtésében vesz rész, míg a második az aki követi, és ügyfele személyiségére és élethelyzeteire alkalmazza a divatot.

kép forrása: www.allaboutstyling.net

 

A két terület kapcsolódási pontján áll a celebrity stylist, akinek az a feladata, hogy ügyfele felkerüljön a “legjobban öltözöttek” valamelyik listájára, de még inkább azon stílus ikonok közé, akik megjelenésükkel vásárlók ezreinek – vagy százezreinek – vásárlói döntését befolyásolják. Ők nemcsak stílustanácsot adnak ügyfeleiknek, de az image fotózáson is részt vesznek.

Visszatérve a personal stylistra: ez a műfaj már online is elérhető. Webáruházak, sőt, kisebb webshopok is ajánlanak online stílustanácsadást. Elég ehhez egy chat, képküldés vagy videohívás funkció a portálon, és máris megbeszélhetjük a vonal végén ülő stylisttal a választásunkat.

A Style Yourself funkció pedig a styling új, online megjelenése, ahol mindenki maga lehet a saját maga személyi stylistja. Példaként álljon itt Salvatore Ferragamo weblapja:

salvatore-ferragamo-2013.09.13

Itt még csak egy próbababára próbálgathatjuk fel a különböző darabokat, hogy melyiket melyikkel választanánk szívesebben. De az ötlet jó. Szívesen látnánk több hasonló megoldást – személy szerint én szívesen látnék átméretezhető próbababát, tehát olyat, amelyiknek meg lehetne határozni a méreteit, és abban a méretben mutatná meg, hogy áll rajta a ruha. Mert hát tudjuk, nem mindenkinek áll jól az, ami a 36-os méretű babán remekül mutat. A “personal makeover” oldalakon látott ötlet – feltölthető fényképhez beállítani a ruha illesztési alappontokat – még ennél is személyesebbé teheti majd az élményt.

Már nagyon várjuk!

Post a Reply