Pages Menu
Warning: Illegal string offset 'rss' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 67

Warning: Illegal string offset 'facebook' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 68

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 72
Categories Menu

Posted by on aug 31, 2014 in Hungary, Interview, Others

Üzlet vs. művészet hazai divattervezők esetében

Három fiatal divattervezőt kérdeztünk arról, hogyan kezelik a vállalkozásuk üzleti területeit
 

A divat üzlet, az üzlet művészet” című bejegyzésünkben arra kerestük a választ, hogy vajon hol lehet az ideális egyensúly a szabad alkotás, és az üzleti szempontú termékelőállítás között. Két hazai ismert divatmárka, a Nanushka és a USE unused tőkebevonásáról már sokat lehetett olvasni mind a divat, mind a gazdasági portálokon – így szándékosan nem az ő esetüket részletezzük jelen bejegyzésünkben – pár érdekességet azonban fontosnak tartunk kiemelni a téma kapcsán. Mind a Nanushka, mind a USE unused foglalkoztatott divatmenedzsert már a befektetés előtt felismerve azt, hogy a tervezés mellett az üzletre is legalább akkora hangsúlyt szükséges fektetni ahhoz, hogy hosszú távon sikeresek legyenek. A kockázati tőkebefektetések egyik sajátossága – ahogy az az ő esetükben is történt – hogy a befektető átveszi, vagy támogatja a cég menedzselését meghagyva a kreatív vezetést a tervezőknek, akiknek így több ideje marad a tervezésre, a cég vezetésével pedig hozzáértő szakemberek foglalkoznak. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a piaci igényeket és az eladási statisztikák eredményeit a designereknek a kreatív munka során a kollekcióba be kell építeniük, hogy a márka hosszú távon piacképes maradhasson. A saját márkát alapító divattervezőknek azonban az első években saját maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy a vállalkozás üzleti szempontból is jól teljesítsen.

Előző bejegyzésünkben hoztunk néhány példát nagy divatházak tervezőitől, most azonban három fiatal és sikeres magyar tervezőt kérdeztünk arról, hogy hogyan kezelik vállalkozásuk üzleti területeit.

Alma Abonyi

 

“Egy másodpercig sem érzem azt, hogy meg lenne kötve a kezem, vagy, hogy nem tudnám kibontakoztatni a kreativitásomat. Sőt, ez az igazi kihívás, hogy azt tudjam megvalósítani, amit megálmodtam, úgy, hogy közben az minden kritériumnak megfeleljen.”

 

AlmaAbonyi Alma különösen érdekes alanya a bejegyzésünknek, ugyanis végzettségét tekintve szobrászművész, aki divatmárkát alapított Alma Abonyi néven, és hamarosan táska üzletet nyit a Veres Pálné utcában saját készítésű designer darabjai számára. A Lucia Divatakadémia divatmarketing workshopján beszélgettünk, amikor mesélte, hogy egyáltalán nem érzi korlátozónak, hogy már a divatpiacra alkot. Sok szempontot szem előtt kell tartania a tervezés során, de erre inkább kihívásként tekint.

Hol tettél szert azokra az üzleti/marketing ismeretekre, mellyel bevezetted a márkát, ill. működteted a vállalkozást?
Azt hiszem, szerencsés vagyok, mert művész létemre elég reálisan látom a helyzetet, alkotó időszakban is legalább egyik lábbal a földön állok. A márka indítása előtt részt vettem két előadássorozaton a COLABS-ben – nem tudom eléggé megköszönni Víg Zsuzsinak és Nagy Péternek a sok tanácsot. Azóta pedig – Sümeghy Claudiának és S. Hegyi Luciának hála – a Lucia Divatakadémia Fashion Business Workshopjain veszek részt, mint egy lelkes szivacs, aki megpróbál minél több információt magába szívni.

A tervezési folyamatban szerepet játszik üzleti megfontolás (pl. piaci/vásárlói igények, eladási statisztikák)? Ha igen, általában mi és hogyan?
Természetesen szerepet játszanak, főként a piaci/vásárlói igények, nagyon fontosnak tartom a felhasználói visszajelzéseket. Emiatt is bővítettük például a PHOENIX kollekciónál a termékpalettát, megjelentek apróbb kiegészítők is, mint például a pénztárca vagy a kulcstartó.

Hogyan éled meg, hogy a kreatív munkában, az alkotás során szerepet játszanak üzleti megfontolások?
Erre így sosem gondoltam. Nem okoz gondot vagy problémát, ez a feladat része. Egy másodpercig sem érzem azt, hogy meg lenne kötve a kezem, vagy, hogy nem tudnám kibontakoztatni a kreativitásomat. Sőt, ez az igazi kihívás, hogy azt tudjam megvalósítani, amit megálmodtam, úgy, hogy közben az minden kritériumnak megfeleljen. Néha lehetetlennek tűnik, de engem az ilyen dolgok motiválnak!

Arányaiban mennyit foglalkozol a kreatív munkával és mennyit a cég menedzselésével? Van valaki, akivel megosztod a munkát és ha igen, hogyan?
Igen, Gedeon Andrea rengeteget segít a márka működtetésében, ő viszi a marketingkommunikációt és a PR-t. A csapat másik fontos tagja Szigeti Gábor Csongor, aki a grafikai megjelenést a legapróbb részletekig kézben tartja. Az összes többi az én feladatom. Arányokban nem tudom kifejezni, mert a cég menedzselését is sok tekintetben kreatív munkának tartom.

Dorka Petrity

 

“Én nem egy átlag designer vagyok, számomra az üzlet és a cégvezetés örömöt jelent, szeretem figyelni, hogy hogyan alakul a piac, mik az aktuális igények és ennek megfelelően ötvözve a stílusommal megalkotni a kollekciót.”

 

P.DorkaA márka tervezője Petrity Dorka a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján szerzett közgazdász diplomát, a táskakészítés fortélyait pedig már a főiskola alatt saját erejéből, puszta szerelemből sajátította el, ma pedig már sikeres vállalkozást épített Dorka Petrity márkájával.

Hol tettél szert azokra az üzleti/marketing ismeretekre, mellyel bevezetted a márkát, ill. működteted a vállalkozást?
Egyrészről vállalkozó szellemű családban nevelkedtem, ez adta az alapjait, valamint a főiskolai tanulmányaim is ehhez járultak hozzá. A főiskolai kommunikációs tanulmányaim is sokat segítettek, hiszen a kommunikáció mindennek az alapja, legyen az munka, kapcsolat, kikapcsolódás. Úgy gondolom, e nélkül megszűnik minden, valamint ez járul hozzá ahhoz, hogy a termékeimet megismerjék az emberek. A kommunikáció a márka egyik alappillére, hiszen napi szinten kommunikálunk a social media felületeinken, valamint a vásárlóinkkal személyre szabott levelezést folytatunk, hogy a számukra megfelelő darabot megtaláljuk.

A tervezési folyamatban szerepet játszik üzleti megfontolás (pl. piaci/vásárlói igények, eladási statisztikák)? Ha igen, általában mi és hogyan?
Természetesen. Én nem egy átlag designer vagyok, számomra az üzlet és a cégvezetés örömöt jelent, szeretem figyelni, hogy hogyan alakul a piac, mik az aktuális igények és ennek megfelelően ötvözve a stílusommal megalkotni a kollekciót.

Hogyan éled meg, hogy a kreatív munkában/az alkotás során szerepet játszanak üzleti megfontolások?
Számomra rendkívül inspiráló tud lenni. Úgy gondolom elegendő számomra, hogy az elvetemült, eladásra nem szánt darabokat kiéljem a saját műhelyemben vagy kiállítsam az üzletben, azonban ezek is mindig gazdára találnak. Az üzleti megfontolás nélkülözhetetlen, a mai világban szeretetből nehéz megélni, legalábbis az már egy másik műfaj!:)

Arányaiban mennyit foglalkozol a kreatív munkával és mennyit a cég menedzselésével? Van valaki, akivel megosztod a munkát és ha igen, hogyan?
0-24. Nem tudok pihenni és szabadságolni (habár most egy intenzív 2 hetes szabadság végét járom). 50-50%-ban foglalkozom vele, mert mindkét részt nagyon szeretem, azonban a márka méretével arányosan nő a feladatok száma, ezért folyamatosan szükség van a munkamegosztásra, amiben az asszisztensem és a gyakornokaim segítenek.

Zoe Phobic

 

“Kreatívként néha nehezen fogadom el, hogy meg kell maradnom bizonyos korlátok között, de sok esetben éppen ezek a meghatározott dolgok visznek előrébb a munkában.”

 

Sz.ÁgóSzimon Ágnes Nóra nagyon tudatosan szervezi mindennapjait, és menedzseli márkáját. Ahogy kikerült a divattervezői képzésről, márkát alapított Zoe Phobic néven. Hamarosan weboldalt, majd webshopot alakított ki, és mobil alkalmazást fejlesztett. Már több alkalommal mutatta be kollekcióját a Marie Claire Fashion Days keretein belül, a nyár elején pedig több tervezővel összefogva megalapították az Open Showroomot.

Hol tettél szert azokra az üzleti/marketing ismeretekre, mellyel bevezetted a márkát, ill. működteted a vállalkozást?
A márka építése, tehát a munka során tanultam bele. Tapasztalatokból építkezem.

A tervezési folyamatban szerepet játszik üzleti megfontolás (pl. piaci/vásárlói igények, eladási statisztikák)? Ha igen, általában mi és hogyan?
Részben szerepet játszik, mivel fontos a ruhákra nem csak, mint művészeti alkotásra, hanem, mint kereskedelmi termékre gondolni. A néhány játékos, izgalmas darab mellé kellenek az eladható, vásárlói igényeket maximálisan kielégítő darabok is nem feltétlenül az aktuális trendeket szem előtt tartva.

Hogyan éled meg, hogy a kreatív munkában/az alkotás során szerepet játszanak üzleti megfontolások?
Kreatívként néha nehezen fogadom el, hogy meg kell maradnom bizonyos korlátok között, de sok esetben éppen ezek a meghatározott dolgok visznek előrébb a munkában.

Arányaiban mennyit foglalkozol a kreatív munkával és mennyit a cég menedzselésével? Van valaki, akivel megosztod a munkát és ha igen, hogyan?
Sajnos az arány még nem a legjobb, közel kétharmad rész menedzseléssel telik, a maradék pár óra kreatív munkával. Bár az utóbbi két hónapban van egy nagyon jó társam a marketing feladatok ellátásában, ami hatalmas segítséget jelent.

 

Képzések, ahol dizájn- és divatmenedzsmentről tanulhatsz

 

Ha szeretnél részt venni olyan képzéseken, melyek felkészítenek egy divatvállalkozás menedzselésére, vagy olyan munkatársat keresel, aki tisztában van a divatipari sajátosságokkal, a következő képzéseket ajánljuk figyelmedbe:

Lucia Divatakadémia, Fashion Business Workshops
Modart Művészeti és Divatiskola, Divatmenedzsment
MOME, Design- és művészetmenedzsment

 

 

Laurinyecz Andrea

Post a Reply