Pages Menu
Warning: Illegal string offset 'rss' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 67

Warning: Illegal string offset 'facebook' in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 68

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /web/gameoffashion/gameoffashion.com/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 72
Categories Menu

Posted by on aug 31, 2015 in International, Opinion, Others

Perszonalizáció a divatban- valami, ami csak a tiéd

Limited edition, exclusive, made for… hívószavak, melyek egy olyan vásárlói élménnyel kecsegtetnek, hogy most olyan darabot tudhatsz a birtokodban, amiből kevés van. Na de mi a helyzet akkor, amikor az az adott darab kifejezetten neked készül és csak egy van belőle? Milyen opciókat kínálnak luxusmárkák, hogy igazán személyre szabott, egyedi termékek boldog tulajdonosai lehessünk?

Egyfajta kiváltságos érzés olyan dolgot birtokolni, amiből kevés van, legyen az autó, cipő, táska, ékszer, óra… Ha valami népszerűvé válik, annál többen akarják. Logikus lenne, hogy akkor annál többet gyártanak belőle, annál olcsóbb lesz, nemde? A közgazdaság egyik alapfogalma a Veblen-effektus, mely alapján a magas árról a vásárló magas minőségre következtet. Ez igaz a kortárs műalkotásokra és a luxuscikkekre is: minél magasabb az ára, annál jobban akarja mindenki, de csak kevesen tudják kifizetni. Kinek ne lenne ismerős az az érzés, hogy vettél egy ruhát, büszkén lejtesz benne, majd meglátod valaki máson is…? Igen, könnyedén azon kaphatod magad, hogy szürkébbnek érzed magad a szürke egérnél is (már ha ilyen dolgok alapján ítéled meg magad). A divat viszont egyfajta elérhetetlen vágy: „Fashion is about dreaming and making other people dream” – mondta Donatella Versace.

Burberry-Prorsum-Womenswear-Autumn_Winter-2014-Show-Final_001

Ettől függetlenül van egy réteg, aki megveheti ezeket az álmokat is. Az elmúlt években egyre több (luxus)márka indított valamilyen perszonalizációs vonalat, ahol is személyre szabhatja a vásárló az általa választott terméket. Nem csak a színt választhatod ki, mint bármelyik webshop-ban, de belehímeztetheted legfőképpen a monogramod, kiválaszthatod a díszítést, a bélés színét, vagy amit csak szeretnél… De tulajdonképpen nem erről szól a divat? A Divat nem az olcsó tömeggyártott termék, amit bárki bárhol megvehet… Charles Frederick Worth, az „haute-couture szülőatyja” is méretre, megrendelésre készítette ruháit. Aki valamire való darabot akart, az varratott, még néhány évtizeddel ezelőtt is…. 2010-ben a Louis Vuitton újtára indította a Mon Monogram szolgáltatást, mellyel a jól ismert – Speedy, Neverfull, Keepall és Pégase –  fazonokat szabhatod személyre: megannyi árnyalat közül választhatsz, hogy milyen díszítse a táskád csíkját és neved kezdőbetűi is a kész darabon díszelegnek! Megannyi neves céget említhetnék még, ahol is személyre szabhatod a luxust: Goyard, Whistles, Aspinal és a többi… Még exkluzívabb a termék.

IMG_5933

A Valentino MOC (My Own Code) 2013-ban indult: a Rouge Absolute Signature kollekció darabjaihoz kedvedre válogathatsz a betűk, szegecsek, szívecskék, békejelek és csillagok közt… Nosztalgikus érzés, gyerekkorom karkötőit idézik, amikor is a műbőr alapra kedvedre fűzhetted ezeket a kis „tartozékokat”… Ki ne lenne oda ezért? A Burberry okos applikációja szintén 2013-ban debütált: a kifutóról egyenesen a küszöböd elé érkezik a termék, melyet jóval idő előtt, természetesen személyre szabva kaphatsz kézhez! A 2014-es AW kollekció modelljeire mindenki emlékszik, amikor is a modellek a monogrammjukkal díszített takaró-poncsókban lejtették végig a finálét.

Valentino_Rouge_Absolute_Signature_collection_charms_3

Még ha manapság nagyobb figyelmet is kapnak ezek a kezdeményezések, mindig is volt egy réteg, aki nem „dőlt be” a fast fashion tömegtermelésének. Olykor elborzadok, mennyire elszabott darabokban rohangálnak egyébként szép lányok és fiúk, hisz nem lehet mindenki testét néhány konfekcióméretbe beleskatulyázni… A bespoke pedig számomra a „luxus csúcsa” – még a luxusmárkák kollekcióinál is exkluzívabb. Hisz egy-egy terméket nem a „felhozatalból” választasz, amit majd felmonogrammoznak neked, hanem Neked készül, úgy ahogy szeretnéd. Egy kiváló magyar példát is említenék: a Luan by Lucia bespoke-daraboknál, a tökéletesen rád szabott ruhadarabok (ezt ugye említenem sem kell?) bélésének színét és a belső varratdíszítéseket is te választhatod ki, amellett, hogy a címkébe belekerülnek neved kezdőbetűi és természetesen a lehető legkiválóbb, legnemesebb alapanyagokból készülnek.

unnamed (2)

Kétségkívül benne van a perszonalizációs kezdeményezésekben a hamisítás elleni harc is: vajon hányan tudnának megvenni egy LV Monogram táskát, viszont mondanak le róla amiatt, mivel milliárdnyi kópiával az oldalukon  szaladgálnak a legkülönfélébb hölgyek a világon? Az agyonmásolt termékek elveszítik státuszukat. Másfelől egy olyan plusz élményt nyújt neked a perszonalizáció, mellyel te magad is egy kicsit a tervezési folyamat része, az exkluzív termék születésének a bábája vagy.  Különleges vevőnek különleges bánásmód. De néztél már vajon a luxus kategóriás divattermékekre befektetési szemmel? Arany, drágakő, ingatlan… és a luxustermékek? Igen. Számos gazdasági oldal listázza a divatmárkákat is, melyek rendkívül értéktartóak – ilyenek például a Chanel, a Hermés, Christian Louboutin és a Cartier is. Nem véletlen, hogy ezek a márkák nem tartanak szezonvégi akciókat és kiárusításokat: ha veszel egy terméket, az nagy eséllyel ugyanannyit, ha nem többet fog érni évtizedek múltán is. A személyre szabott luxusdarabok hátránya viszont pontosan a második piac: ha valaha is meg akarnál válni a táskádtól, a külsejére festett monogram jelentősen leszűkíti a potenciális vevők körét.

iweb-initials-s-aa307091327-original-web

 

Post a Reply